Följ oss Instagram logo Nyhetsbrev Pinterest logo
header petvillage
PetVillage.se

Kattbajsets utseende avslöjar status på magen

Ett sätt att undersöka status på kattens mage och tarmsystem är att titta på kattbajsets utseende. Lär dig som kattägare att göra enkla bedömningar av hur katten mår genom att titta på dess bajs.

Tittar på kattbajset i lådan

Beskrivningar av kattens bajs

Torrt, hårt kattbajs

Om det ligger väldigt hårda och torra bitar av kattbajs i lådan kan det vara tecken på att katten är uttorkad. Det kan vara läge att ge mer blötmat, stärka åtkomsten till vatten och är du orolig ta kontakt med veterinär.

Blött och löst kattbajs

Om katten har väldigt blöt och lös avföring likt diarré under en längre tid bör du uppsöka veterinär. Det behöver inte bero på dålig matkvalitet utan kan vara tecken på infektion som kan kräva vård.

Poröst och fast kattbajs

En frisk katt som får kattmat av bra kvalitet och rätt mängd vatten bajsar poröst och fast.

Gasig och avföring som luktar väldigt illa

Katter som har gasproblem och som bajsar avföring som är väldigt illaluktande får i sig foder den inte klarar av. Det kan vara att maten är av dålig kvalité, eller så är det för att kattens tarmflora inte är anpassad för just det fodret.

En del kattfoder har mycket utfyllnad och låg halt av kött. Det kan ge såna här problem hos vissa katter.

OBS! Vid snabbt foderbyte kan mag- och tarmproblem uppstå så byt inte för snabbt.

Vita, långsmala "riskorn"

Ser du såna tecken är det mest troligt på grund av parasiter och det kan vara läge för avmaskning.

Om katten inte bajsat på flera dagar

Katter bajsar normalt varje dag och utan tecken på att de tycker det är besvärligt. Om katten inte har bajsat på flera dagar kan det bero på förstoppning.

Genom att ge katten mer vatten och att lägga till lösliga fibrer som du lagt i blöt till kosten kan förstoppningen släppa. Om katten inte äter och dricker normalt bör du uppsöka veterinär.