Följ oss Instagram logo Nyhetsbrev Pinterest logo
header petvillage
PetVillage.se

Så tränar du inkallning med din valp

Precis som oss människor behöver hundar också känna frihet. Livet med dig som hundägare bygger på en bra relation. Du behöver ha en bra inkallning som fungerar när din hund är lös i skog och mark.

hund springer, inkallning

Ska vara värt att komma till husse eller matte

Inkallning tränas bäst redan när hunden är valp. För det första är valpen lättare att forma än en vuxen hund. Den lilla valpen är dessutom inte lika snabb. Som med all typ av inlärning för hunden ska det vara värt att göra som du säger.

Du behöver ge valpen en bra belöning när den kommer till dig. Godbitar som hundgodis är det som oftast funkar bäst. Se till att variera belöningen så att det alltid är spännande för hunden att komma till dig. Du kan variera med olika godsaker eller belöna med leksak eller beröm. Det viktiga är att alltid belöna den unga valpen varje gång.

Var målmedveten och jobba långsiktigt

Det tar tid att träna in en bra inkallning. Det är inget man gör på några dagar utan var beredd på flera veckors träning. Du bör också vara medveten om att en inkallning som funkat bra i en viss miljö är helt verkningslös i en annan. Om din hund fått upp ett spännande spår av något nytt eller blir skrämd av något så kan den slå dövörat till och vara helt blockerad för ditt kommando.

Börja jobba med inkallningen inomhus med korta avstånd. Förläng avståndet och börja sedan träna utomhus. Beröm hunden redan när den börjat springa mot dig. Det håller intresset och fokus på uppgiften så att inte distraherande saker på vägen lockar mer.

En vanlig fälla är att många valpägare ropar på hunden när den gör något busigt. Om hunden då kommer till dig och du kopplar den eller plockar in den kommer den att lära sig att det roliga då tar slut. Se till att träna inkallning när din chans att lyckas är stor. Ju fler lyckade inkallningar desto lättare kommer det att bli i mer trängda situationer.

Konkreta tips för träning av inkallning

  • Ha alltid godis i fickan
  • Träna när chansen att lyckas är stor
  • Belöna alltid när hunden kommer till dig
  • Variera din belöning för att hålla nyfikenheten uppe