Följ oss Följ oss på Facebook

PetVillage.se

PetVillage » Katt » Pälsvård

Märken på pälsvård för katter:

Pälsvård för katter

Att utföra pälsvård på sin katt behövs ibland för att undvika tovor. Det är extra viktigt om man har en långhårig katt. Det finns också andra anledningar då vård av kattpäls är bra. Det kan behövas om katten har mjäll eller om den blivit nedsmutsad med något som inte försvinner enkelt med vatten.

Produktkategorier: Kattschampo & balsam | Kattkam & kattborste | Kattkarda

 • Klädborste

  En borste som lätt avlägsnar hår och ludd från kläderna med ett speciellt hölje av sammet.

  Lämplig för rengöring av kläder, möbler, textilier, tyg mm&hellip:
 • Allerderm Calm Shampoo

  Allerderm Calm Shampoo för hund, katt och häst som används som komplement till veterinär behandling av hudirritation och klåda orsakad av allergi. Genom schamponering med Allermyl tillförs skyddande substanser direkt på huden samtidigt som främmande partiklar avlägsnas.
 • Premium Karda Kort

  Karda med de-shedder kam i hög kvalitet och snygg design. Minskar håravfall och rekommenderas till kort och mellanlånghåriga pälstyper på hundar och katter. Hjälper till att hålla pälsen frisk och sund.
 • Buster De-shedding borste

  Busters "furminator light"

  Buster De-shedding-borste är något av en "Furminator light", samma smarta skär och funktion - men saknar de extra funktionerna (som att kunna byta skär när det blir slött och rensa bort pälsen genom ett knapptryck).

  Denna borste tar snabbt och effektivt bort mer päls än vad de traditionella kardorna gör och är dessutom formad för att passa kattens kroppskonturer&hellip:
 • Douxo Calm Shampoo

  Douxo är den innovativa hudvårdsserien till ditt husdjur. Douxo Lindra Schampo används vid irriterad eller känslig hud hos hund, katt, marsvin, kanin och häst, samt som komplement till veterinär behandling.
 • Virbac Allerderm Oat Schampo

  Återfuktande schampo med havremjöl för hund, katt och häst. Virbac Allerderm Oat kan användas dels för att motverka hudirritation och klåda orsakad av allergi men även som ett vardagsschampo. Många utställare använder Virbac Allerderm Oat för att få en blank och glänsande päls.
 • MalAcetic Schampo

  MalAcetic är ett schampo för hund och katt som dämpar bakterier och svamp samt tar bort dålig lukt.
 • Klädborste PAX

  PAX borsten - originalet ifrån Tyskland.

  Klädborste och möbelborste som fungerar utmärkt för både höger- och vänsterhänta personer&hellip:
 • DermAllay Oatmeal Schampo

  DermAllay är ett lugnande och återfuktande schampo med havremjöl för hund och katt.
 • Espree Silky Show shampoo

  Silky Show för en underbart silkeslen päls!

  Espree Silky Show är ett högkvalitativt shampoo som innehåller naturliga oljor och silkesproteiner som bidrar till att hålla pälsen frisk, glänsande och lätt att arbeta med. Schampot rengör hårstråna från fetter och preparatrester samtidigt som det bibehåller fukt och energi i kattens päls och hud&hellip:
 • DermAllay Neutrale

  DermAllay Neutrale är ett milt parfymfritt schampo för hund och katt som lämpar sig för regelbunden användning.
 • Klädborste PAX för dammsugare

  PAX borsten - originalet ifrån Tyskland.

  Möbelborste som dammsugarmunstycke tilll din dammsugare! Perfekt för rengöring och avhåring av t ex tygsoffor&hellip:
 • PET HEAD De Shed Me Miracle Deshedding Balsam

  PET HEAD De Shed Me - Watermelon - Miracle Deshedding Balsam

  Superfantastiskt balsam med ekologisk kokosolja som hjälper din katt att få bort löst hår ur pälsen och lämnar pälsen med ett reslutat som är "so amazingly soft and silky its crazy!" Passar bra till alla pälstyper, både kort- och långhårig katt med mjuk eller sträv päls. Används med fördel efter De Shed Me schampo&hellip:
 • Kattborste i naturhår

  Kattborste i naturhår med träskaft.

  Mjuk borst och enkel att använda, används för skön vardagsborstning&hellip:
 • Espree Rainforest Schampo 355 ml

  Detta väldoftade allround schampo för hund och katt passar det flesta pälstyper. Schampot rengör på djupet och är lätt tovutredande, samtidigt som det ger fyllighet, volym och blank lyster i pälsen.
 • Beaphar Torrschampo

  Äntligen åter i butiken - det populära torrschampot från Beaphar!

  Beaphar Torrschampo är ett pulver som du pudrar över kattens päls och i hårbotten där det behövs. Man kan låta det verka en kortare eller längre tid beroende på vilken effekt som önskas, torrschampot borstas sen ur pälsen - för bästa effekt använd en kattborste med naturhår!

  Detta schampo är jättebra för flikig och fet päls och passar både långhåriga och korthåriga katter&hellip:
 • Borste med äkta borst mjuk

  Kattborste ifr&:aring,n Maxipin i riktigt bra kvalit&:eacute,!

  En mjuk borste med en borst i naturh&:aring,r som inte orsakar statisk laddning, vilken &:auml,r extra viktigt f&:ouml,r katter.

  Denna borste sliter inte p&:aring, kattens p&:auml,ls och den h&:aring,ller en riktigt bra kvalit&:eacute, vilket g&:ouml,r att du kan anv&:auml,nda den i m&:aring,nga &:aring,r&hellip:
 • Buster Borste

  Borste från Buster till din katt!

  Borste med extra styva borst tillverkade i 100% svinborst. Borstningen stimulerar produktionen av, samt frigör och fördelar, de naturliga oljor som gör kattens päls blank och fin&hellip:
 • Buster Piggborste

  Mjuk och behaglig piggborste!

  En mjuk och skön piggborste med både nylonborst samt piggar, en riktig Supercat-favorit! Gör din katts päls len och glansig och den passar även den lite känsligare katten eftersom den är så mjuk. En bra borste för att lära din katt att uppskatta en mysig stund tillsammans med sin matte och husse och samtidigt få lite hjälp med fälld päls&hellip:
 • Buster Pinnborste

  Pinnborste från Buster!

  Skonsam borste med långa piggar för att hjälpa din katt med smuts, tovor och fälld päls! De långa piggarna kommer igenom lång päls och päls med mycket underull. Borsta katten med långa tag i hårets naturliga växtriktning och använd den i en utredd päls&hellip:
 • Espree Bright White shampoo

  Bright White för ljusa pälsar.

  Bright White kattschampo ger katten en vacker päls utan att irritera huden med kraftiga kemikalier&hellip:
 • Espree Kitten shampoo

  Milt schampo för din kattunge.

  Espree Kitten är ett schampo speciellt framtaget för små kattungar, det är allergitestat och rengör skonsamt med Aloe Vera och Jojoba&hellip:
 • Espree Rainforest Conditioner

  Espree Rainforest collection

  Väldoftande balsam som passar de allra flesta pälstyper, både på katt och hund. Rainforest Conditioner bidrar till att ge hårstråna i pälsen styrka och elasticitet&hellip:
 • Espree Rainforest shampoo

  Espree Rainforest collection

  Väldoftande allroundschampo som passar de allra flesta pälstyper, både på katt och hund. Rainforest schampot har en lätt utredande verkan och ger pälsen lyster och fyllighet samtidigt som havreproteinet är riktigt bra för hudens och pälsens elasticitet&hellip:
 • Klädborste PAX pocket (för soffa)

  PAX borsten - originalet ifrån Tyskland.

  Klädborste och möbelborste i pocket-format som fungerar utmärkt för både höger- och vänsterhänta personer&hellip:
 • Espree Berry Delight Schampo 3,8 L

  Berry Delight är ett drygt bärdoftande schampo för de flesta typer av katt och hundpälsar. Berry Delight lämnar pälsen mjuk och med en blank lyster.
 • Espree Lavender & Chamomille Schampo

  Lavender & Chamomille Schampo är en näringsrik aromaterapiprodukt för hund och katt som kombinerar två lugnande örter, lavendel och kamomill.
 • Espree Milk & Honey Schampo 355 ml

  Milk & Honey Schampo är ett vårdade schampo för hund och katt som rekommenderad till semilång och långhårspälsar. Passar utmärkt till t ex Perserkatter.
 • Majstor Schampo 290 ml

  Majstor Schampo är ett naturligt, ekologiskt löddrande schampo för hund, katt och andra pälsdjur. Milt och skonsamt för både hud och päls, och för miljön.
 • Espree Purr´N Natural torrschampo

  Torrschampo för alla typer av pälsar!

  Espree Purr´N Natural är ett torrschampo för katt. Ett skum som man masserar in direkt i torr päls och som inte behöver sköljas ur&hellip:
 • Espree Silky Show conditioner

  Silky Show för en underbart silkeslen päls!

  Espree Silky Show balsam innehåller en blandning av safflorolja och silkesproteiner som reparerar hårstråna och ger pälsen en fantastisk lyster. Stärker elasticiteten i päls och hud samt underlättar utredning av tovor&hellip:
 • Espree Simple Shed shampoo

  Espree Simple Shed shampoo

  Fäller din katt väldigt mycket päls? Då kan Espree simply shed vara ett verktyg i kampen mot katthår. Simple Shed är ett väldigt milt antifällnings-schampo som hjälper katten med fällningen av täckhår och underull, samtidigt som den effektivt löser upp smuts och fett&hellip:
 • Espree Simple Shed treatment balsam

  Espree Simple Shed balsam

  Fäller din katt väldigt mycket päls? Då kan Espree simply shed vara ett verktyg i kampen mot katthår. Simple Shed är ett väldigt milt antifällnings-balsam som hjälper katten med fällningen av täckhår och underull, samtidigt som den effektivt löser upp smuts och fett&hellip:
 • John Masters PET schampoo

  John Masters Organics är baserat på naturliga och ekologiska råvaror utvalda med stor omsorg och respekt för vår miljö.

  John Masters PET schampoo är tillverkad för att vara perfekt för våra fyrbenta vänner, schampot löddrar ett rikt skum utan att torka ut eller irritera huden på din katt eller hund&hellip:
 • Kläd- och textilborste

  Less på katthåret i soffan?

  Prova en kläd- och textilborste tillverkad i naturgummi! Borsten är lämplig för rengöring av klädsel, textilier, bilstolar och andra tyger.

  Borsten har tre olika sidor för att ta bort olika former av damm, hår och smuts från olika ytor&hellip:
 • Zoom Groom Massageborste

  Zoom Groom, den populära massageborsten från KONG, i naturgummi som både masserar katten och samtidigt effektivt tar bort lösa hår från pälsen.

  Borsten är mjuk och flexibel vilket gör den väldigt lätt att använda och passar alla sorters pälsar&hellip:
 • Borste med äkta borst

  Kattborste ifrån Maxipin i riktigt bra kvalité!

  En bra borste med en borst i äkta svinborst som inte orsakar statisk laddning, vilken är extra viktigt för katter.

  Borsten har tillräckligt styv borst för att förbygga tovor i pälsen på din katt&hellip:
 • Buster Massageborste

  Massageborste från Buster!

  Denna massageborste från Buster med mjuka gummipiggar kombinerar pälsborttagning med de hälsofördelar som massage ger för din katt. Samtidigt som den hjälper din katt med att avlägsna fälld päls så ökar den även blodcirkulationen samt verkar avstressande för din katt&hellip:
 • Buster Piggborste M

  Mjuk piggborste i storlek Medium!

  En mjuk piggborste med både nylonborst samt piggar för din katts päls, en riktig Supercat-favorit! Gör pälsen len och glansig och den passar även den lite känsligare katten eftersom den är så mjuk. En bra borste för att lära din katt att uppskatta en mysig stund tillsammans med sin matte och husse och samtidigt få lite hjälp med fälld päls&hellip:
 • John Masters PET conditioner

  John Masters Organics är baserat på naturliga och ekologiska råvaror utvalda med stor omsorg och respekt för vår miljö.

  John Masters PET conditioner är ett balsam tillverkat för att vara perfekt för våra fyrbenta vänner, ett lätt balsam som inte tynger ner pälsen och som har en utredande effekt&hellip:
 • Kattborste i naturhår mörk borst

  Kattborste i naturhår med träskaft.

  Mjuk borst och enkel att använda, används för skön vardagsborstning av din katt&hellip:
 • Klädborste PAX special edition

  PAX borsten - originalet i limited edition.

  Klädborste och möbelborste som fungerar utmärkt för både höger- och vänsterhänta personer&hellip:
 • FURminator Kam

 • John Masters PET schampoo provflaska


  PROVFLASKA ca 100ml.


  John Masters PET schampoo är tillverkad för att vara perfekt för våra fyrbenta vänner, schampot löddrar ett rikt skum utan att torka ut eller irritera huden på din katt eller hund&hellip:
 • K9 Competition Aloe Vera Schampoo

  K9 Competition Aloe Vera Schampo

  Ett milt, skonsamt och drygt schampo för din katt. Schampot har på grund av aloe veran en lugnande effekt på känslig hud och hårbotten, den irriterar ej&hellip:
 • K9 Competition Copperness Schampo

  K9 Competition Copperness Schampo

  Copperness Schampo neutraliserar missfärgningar i din katts päls och ger pälsens naturliga djupa rödbruna färg åter. Schampot ger en optimal fuktbalans med en frisk och välvårdad päls som resultat med sin formula med aloe vera och veteprotein&hellip:
 • K9 Competition Crisp Texture Shampoo

  K9 Competition Schampo Crisp Texture

  Crisp Texture Shampo passar dig som eftersträvar en lite strävare pälsstruktur på din katt. Den framhäver pälsens naturliga struktur och har en lungande effekt på känslig hud och hårbotten&hellip:
 • K9 Competition Keratin+ Moisture Balsam

  K9 Competition Keratin+ Moisture Balsam

  Keratin+ Moisture är ett super-återfuktande balsam för din katt som återställer sliten päls! Med Keratin Protein och D-panthenol som gör pälsen väldigt följsam och frisk. Balsamet ökar hårstrånas styrka, deras kambarhet och elasticitet vilket reparerar även en mycket sliten kattpäls&hellip:
 • K9 Competition Keratin+ Moisture Shampoo

  K9 Competition Keratin+ Moisture Shampoo

  Keratin+ Moisture är ett ultra-återställande schampo med Keratin Protein och D-panthenol som gör pälsen väldigt följsam och ger glans. Schampot ökar hårstrånas styrka och elasticitet vilket reparerar även en mycket sliten päls&hellip:
 • K9 Competition Strip Off Shampoo Avfettning

  K9 Competition Strip Off Shampoo

  Strip Off är ett återställande avfettningsschampo som effektivt tar bort rester och föroreningar som tynger ner pälsen. Används som ett djuprengörande förschampo och använd sedan med fördel K9 Aloe Vera Schampo och balsam efter behandlingen för bästa långtidseffekt&hellip:
 • K9 Competition Whiteness Schampo

  K9 Competition Whiteness Schampo

  Whiteness Schampo ger din katts päls en naturlig skimrande vit färg utan några tillsatser av blekmedel. Schampot är vitgörande och glansgivande och ger en optimal fuktbalans med en frisk och välvårdad päls som resultat&hellip:
 • Masterpet Balsam

  Balsam till din katt från Masterpet!

  Kattbalsamet från svenska Masterpet är ett milt och drygt ekologiskt balsam som gör din katts päls lätt att reda ut efter badet. Pälsen får en fylligare känsla och blir mjuk och smidig&hellip:

Kattpälsens uppbyggnad

Oavsett om du har en långhårig eller korthårig katt är pälsen uppbyggd i grunden på samma sätt. Det finns tre olika typer av hår i pälsen – täckhår, borsthår och underull. Täckhåren är långa, tjocka, raka och spetsiga längst ut. Borsthåret (kallas också mellanhår) är tunnare och mer sprött. Längst underst finns underullen med jämna hårstrån som är tunna och vågiga i formen.

Kort hår är dominant över långt hår, vilket förklarar varför det är mycket vanligare med korthåriga katter.

Vanliga problem med kattpäls

Tovor

Det absolut vanligaste problemet med kattpäls är att det bildas tovor i den. Det är speciellt lätt hänt med katter som har långt hår och om de har mycket underull. En perser får väldigt lätt tovor om man inte kammar den varje dag.

För att undvika tovor ska man kamma eller borsta långt ner, så nära huden som möjligt. Att bada en katt som redan har tovor gör bara saken värre. För att avlägsna besvärliga tovor ska man klippa eller raka bort de. Små nybildade tovor kan man eventuellt reda ut med fingrarna eller med hjälp av en virknål.

Fällning

Katter fäller hår naturligt men ibland kan det bli onormalt mycket fällning från pälsen. Det skapar inte bara problem för dig som kattägare med katthår överallt men också för katten själv. Katter som fäller mycket hår slickar i sig mycket av det och får lätt hårbollar i mag- tarmkanalen.

Det du kan göra är att använda en kattborste och borsta din katts päls dagligen under den period som fällningen är intensiv. Om du vill ta bort löst katthår från soffor och andra möbler kan du använda en fuktad trasa eller handflata. Dammsugaren brukar ha svårt att få lös alla hår.

Mjäll

Att katter får mjäll i pälsen kan bero på att den är för torr eller att huden under är för torr. Det är vanligare på vintern då det ofta är torrluft. Du kan prova med att borsta katten och försöka se om det finns irritation och torr hud under pälsen. Det kan också hjälpa med att använda ett schampo mot torr hud.

[annons]