Följ oss Instagram logo Nyhetsbrev Pinterest logo
header petvillage
PetVillage.se

Transport av katt

När man reser med sin katt är det praktiskt att kunna bära den i en väska eller bur. Det finns regler uppsatta av Jordbruksverket som man måste följa. Till exempel måste transportburen eller väskan ha en golvyta på minst 0,15 kvadratmeter per katt. Burar för bilar måste vara minst 0,5x0,3 m i botten och ha en höjd som är minst 0,35 m.

Om din katt är sjuk eller skadat får man göra undantag från lagkraven så länge man minimerar risken för att djuret kan lida av själva transporten. Är du osäker kan du kontakta veterinären först.

Är restiden längre än 6 timmar måste du också ge din katt tillgång till sanitetslåda. Katten ska också ges vatten var sjätte timme enligt lagen. Foder får ges med högst 24 timmar intervall.

Produkter för kattransport

Här hittar du förslag på olika produkter ämnade för kattransport. Du hittar mjuka kattväska & transportväskor, kattryggsäck och hårdare kattburar. För kattens egen transport in och ut ur bostaden finns det kattluckor här.

Populärt inom transport av katt

Fler tips på transport av katt

 • Chiphalsband 2st

  Chiphalsband 2st
  Passar till den smarta stora Sureflap kattluckan XL som bara släpper in dina katter med Microchip nu finns Sureflap Rfid Tags i 2 pack för dina katter som inte är chipade. Kattdörren Sureflap öppnar sig bara för de katter som bor i huset upp till 32 st katter.
 • Transportväska Kilian blå/svart

  Transportväska Kilian blå/svart
 • Ferplast Swing 3-5 Tunnelförlängning

  Ferplast Swing 3-5 Tunnelförlängning
  Ferplast Swing 3-5 TunnelförlängningDenna förlängningen passar ihop med Ferplast Kattlucka Swing modell 3 eller 5.Den förlänger luckans djup med 5 cm, och gör att du således kan montera luckan i en tjockare dörr eller vägg.
 • Manuell Pet Door 4Way Locking Classic Cat Flap

  Manuell Pet Door 4Way Locking Classic Cat Flap
  Klassisk vit kattlucka till ytterdörr, med fyrvägslås. Med en kattlucka från Petsafe har katten mer frihet & kan komma in i huset även när ingen är hemma! Använd istället microchipkattlucka om ni har problem med att onöskade katter smiter in i hemmet.
 • Klassisk sportig basväska Turkos

  Klassisk sportig basväska Turkos
 • Tunnel Extender Vit

  Tunnel Extender Vit
  Till tjockare dörrar & väggar än 51 mm behövs förlängning av tunneln passar på din SureFlap Microchip Cat Flap & SureFlap Microchip Cat Flap DualScan, kattlucka med chip. Tunnel Extender passar Microchip Cat Flap Microchipkattdörr från SureFlap. Med Microchipkattluckan från SureFlap kan upp till 32 katter ha mer frihet.
 • Tunnel Grå till 44242

  Tunnel Grå till 44242
 • Transportbur Capri 2 Grå

  Transportbur Capri 2 Grå
 • Transportväska Casual Stor

  Transportväska Casual Stor
 • Kattdörr Grå 4-vägs med tunnel XL

  Kattdörr Grå 4-vägs med tunnel XL
 • Transportbur Linus Mullvadsfärgad

  Transportbur Linus Mullvadsfärgad
 • Reserv Magnet till SWING 7

  Reserv Magnet till SWING 7
 • Transportbur Atlas 30 EL Cat and small dog carrier 60 x 40 x 38 cm

  Transportbur Atlas 30 EL Cat and small dog carrier 60 x 40 x 38 cm
  Storfavoriten Atlas! Bekväm transportbur för katt, smådjur och mindre hundar. Plastburen är stapelbar och passar därför bra om man har flera djur. Buren är enkel att montera ihop och isär vid behov.
 • Transportbur Atlas 10 EL Cat and small dog carrier 48 x 33 x 29 cm

  Transportbur Atlas 10 EL Cat and small dog carrier 48 x 33 x 29 cm
  Storfavoriten Atlas! Bekväm transportbur för katt, smådjur och mindre hundar. Plastburen är stapelbar och passar därför bra om man har flera djur. Buren är enkel att montera ihop och isär vid behov.
 • Kattdörr 4-vägs Vit

  Kattdörr 4-vägs Vit
 • Catit Transportbur Blå/Grå (S)

  Catit Transportbur Blå/Grå (S)
  Catit Transportbur Blå/GråDenna stabila och snygga transportburen passar utmärkt när du ska ut och resa med din katt. Buren ger katten en lugn och trygg plats med god ventilation.Catit Transportbur är lätt att montera tack vare spännena på sidorna, och den öppnas framifrån via knoppen ovantill.I taket finns en lucka som du kan öppna för att klappa din vän under resans gång, eller för att bjuda på en eller annan godbit såklart! Till transportburen ingår en dubbel-skål för mat och vatten.Transportburens botten är tillverkad för att undvika att katten halkar, och längs med kanterna finns som en liten ränna där eventuellt kiss och spillt torrfoder hamnar.Catit Transportbur Blå/Grå finns i två storlekar - var noga med att välja en storlek som låter din katt kunna ställa sig upp om den behöver.Storlekar:S: 48,3 x 32,6 x 28 cmM: 56,5 x 37,6 x 30,8 cmKom ihåg att vänja katten vid sin bur successivt, och testa gärna att spraya den med kattmynta-spray för att göra den extra inbjudande!
 • Kerbl Katthus Rustica - Vit / Grå

  Kerbl Katthus Rustica - Vit / Grå
  Det här fina katthuset från Kerbl är tillverkat i högkvalitativt kinaträd som är målat med skyddnande träfärg vilket gör att det kan stå ute i alla väder. För att din kisse ska komma in i huset finns vädertåliga genomskinliga lameller- som skydda mot
 • Expander - Vit - 799 - Passar 715-730-737 Bygger 50 mm

  Expander - Vit - 799 - Passar 715-730-737 Bygger 50 mm
  Expander - Vit - 799 - Passar 715-730-737 Bygger 50 mm
 • Ferplast Kattlucka Swing 3

  Ferplast Kattlucka Swing 3
  Ferplast Kattlucka Swing Storlek 3Detta är en enkel och praktisk kattlucka som du kan montera i dörrar av trä, glas och metall, samt i väggar.Luckan har 4-vägslås vilket innebär att du har fyra olika valmöjligheter:StängdÖppenEndast inpassageEndast utpassageStorlek:Yttermått: 22,5 x 25,2 cmInnermått: 14,5 x 14,8 cmDjup utan förlängning: 5 cmMått på hål som behövs i dörr/vägg: 16,8 x 19,2 cmDenna luckan går vid behov att kombinera med Ferplast Swing 3-5 Tunnelförlängning
 • Expander Till Swing 1 - Vit

  Expander Till Swing 1 - Vit
  Expander Till Swing 1 - Vit
 • Basic Bärväska Svart

  Basic Bärväska Svart
  Basic Bärväska är en lätt och smidig väska för transport av ditt djur!Med sidor av transparent mesh som gör att ditt djur kan se ut och får därför en känsla av ökad kontroll. Tillverkad av slitstarkt och vattentätt tyg och har avtagbart axelband och kraftigt handtag. Väskan är lämplig att använda till hundar, katter eller smådjur som väger ca 4 till 5 kg. Den går även enkelt att fälla ihop för praktisk förvaring. Storlek 45 x 27 x 26 cm (L x B x H), vikt 950 gram.
 • Dörr Staywell Lucka grön

  Dörr Staywell Lucka grön
 • Transportväska Valery

  Transportväska Valery
 • Reservdörr 900 serien

  Reservdörr 900 serien
 • Nyckel 480 Med Halsband Passar 400 Serie N

  Nyckel 480 Med Halsband Passar 400 Serie N
  Nyckel 480 Med Halsband Passar 400 Serie N
 • Staywell® Magnetic 4Way Locking Deluxe Cat Flap

  Staywell® Magnetic 4Way Locking Deluxe Cat Flap
  Kattlucka med magnetlås till vita ytterdörrar, som bara katter med magnetnyckel kommer in i. Med Staywell Magnetic 400 har katten mer frihet. Petsafe Kattdörrar tillåter din katt med magnet att komma & gå som den vill. även när ingen är hemma i huset!. Petsafe Staywell® Magnetic 4-Way Locking Deluxe Cat Flap
 • Transportväska Ryan Stor Blå

  Transportväska Ryan Stor Blå
 • Transportväska/ryggsäck på hjul

  Transportväska/ryggsäck på hjul
 • Kattdörr Vit för glasdörr 4-vägs

  Kattdörr Vit för glasdörr 4-vägs
 • Staywell Kattlucka Magnet Vit 400 (Vit)

  Staywell Kattlucka Magnet Vit 400 (Vit)
  Staywell Magnet 400 är en kattlucka som endast öppnar för katter som bär magnet, och förhindrar därför oönskade besök av katter som inte bär magnet. Vid leverans av kattluckan ingår ett halsband med tillhörande magnet. Kattluckan har fyra olika möjligheter till låsning: In, ut, helt öppen eller helt låst. Yttermått 241 mm x 252 mm. Innerbredd 150 mm.
 • PetSafe Microchip Installations Adapter

  PetSafe Microchip Installations Adapter
  PetSafe Microchip Installations AdapterPetSafe Microchip Installations Adapter förbättrar funktionen för din PetSafe Microchip kattlucka, när den är monterad på en metalldörr. Den ger även ökat stöd när luckan monteras på ett fönster eller en glasdörr.  
 • Ferplast Swing Microchip Kattlucka

  Ferplast Swing Microchip Kattlucka
  Ferplast Swing Microchip KattluckaDenna kattluckan fungerar tillsammans med din katts microchip och låter bara dina katter komma in i huset! Luckan kan komma ihåg hela 32 katter, vilket gör att den även fungerar bra på katthem, för passage mellan utegården och huset, eller liknande!Ferplast Swing Microchip Kattlucka har fyra öppnings- och låsfunktioner:Katten kan gå både in och utKatten kan bara gå inKatten kan bara gå utKatten kan varken gå in eller utDenna kattluckan har flera fördelar såsom skydd mot drag, samt en indikator som visar dig i vilken riktning katten gick senast. Den går att montera i de flesta typer av dörrar, och även i väggar.Alla katter ska givetvis ha ett microchip, men skulle din katt inte ha ett än, så kan du använda det medföljande halsbandet med microchip-tag.Storlekar:Yttermått: 22,5 x 25,2 cmInnermått: 13,5 x 13,7 cmMått på hål i dörren eller väggen: 16,8 x 19,2 cmMax tjocklek på dörren: 5,5 cmDenna produkten går vid behov att kombinera med Ferplast Förlängningstunnel för Swing Microchip Kattlucka och Ferplast Swing Microchiptaggar 2-pack.
 • Tunnel till 44211PF och 44201PF vit

  Tunnel till 44211PF och 44201PF vit
 • Dörr Till Staywell 900 Serien

  Dörr Till Staywell 900 Serien
  Dörr Till Staywell 900 Serien
 • Kylfläkt Metro Blå

  Kylfläkt Metro Blå
 • Transportväska Ryan Stor Svart

  Transportväska Ryan Stor Svart
 • PetSafe Manuell Kattlucka Vit

  PetSafe Manuell Kattlucka Vit
  PetSafe Manuell Kattlucka VitSöker du en enkel men stabil kattlucka så har du ett utmärkt alternativ här! Petsafe Manuell Kattlucka har ett praktiskt 4-vägslås som låter dig som ägare vara i full kontroll över hur din katt kan passera in och ut.De olika låsfunktionerna på denna kattlucka är:Helt stängdHelt öppenÖppen för endast utpassageÖppen för endast inpassagePetsafe Manuell Kattlucka går att montera i de flesta typer av dörrar och väggar, och den har bra isolering. På så sätt slipper ni onödigt mycket drag in i huset - skönt och ekonomiskt.Själva luckan hålls igen med magneter, så att den inte står och slår när det blåser. Katten får upp luckan genom att trycka på den - de flesta katter lär sig detta snabbt och smidigt!Kattluckan är lätt att installera och börja använda - följ stegen i den medföljande manualen.Storlek:Ramens storlek: 21,9 x 21,9 cmLuckans storlek: 14,6 x 13,5 cmHål som behövs i dörr eller vägg: 16,8 x 17,5 cmLuckan brukar passa för katter upp till ca 7 kg
 • PetSafe Microchip Kattlucka Vit

  PetSafe Microchip Kattlucka Vit
  Kattlucka som läser av microchip! Med sin avancerade selektiva ingångsteknik har PetSafe® Microchip Cat Flap kattdörr utformats så att din katt enkelt gå in och ut samtidigt som andra besvärliga katter och djur inte kommer in i ditt hus.Petsafe Microchip Kattlucka läser av din katts unika chip med hjälp av radiofrekvensteknologi. Inget halsband behövs! När katten närar sig dörren låser den upp sig, och låter din katt komma in eller ut. Du kan programera in upp till 40 unika chip. Tack vare detta system kommer inte andra djur kunna smita in genom luckan. Luckan har ett 4-vägslås som gör att du kan styra när din katt ska kunna gå in och ut.Kattlucka som läser av din katts chipPassar för husdjur upp till 8 kg4-vägslåsStabil, genomskinlig plastluckaBehöver 4 st AA-batterier (ingår ej) Vill du montera luckan på glas eller metall så måste du köpa till en adapter för att den ska kunna fästa ordentligt.Mått:Max storlek Katt/Hund: Upp till 8 kgKattdörr total storlek: 220 mm x 239 mmDjup: 122 mmMått för montering: 168 mm x 175 mmMått för montering glas: 212 mm diameter cirkelMaximal bredd på djurets skulderblad: 150 mm 
 • Tunnel till 44241

  Tunnel till 44241
 • Ava Ryggsäck Röd

  Ava Ryggsäck Röd
 • Ferplast Swing 11 Kattlucka / Hundlucka

  Ferplast Swing 11 Kattlucka / Hundlucka
  Ferplast Swing 11 Kattlucka / HundluckaDetta är en praktisk kattlucka av större modell som du kan montera i dörrar av trä, glas och metall, samt i väggar. Luckan passar utmärkt för stora katter, och även för mindre hundraser. Luckan har vindskydd, samt en smart indikator som visar dig åt vilket håll katten eller hunden senast passerade!Luckan har 4-vägslås vilket innebär att du har fyra olika låsmöjligheter:StängdÖppenEndast inpassageEndast utpassageStorlek:Yttermått: 31 x 38,4 cmInnermått: 21,8 x 25,5 cmDjup: 9,6 cmMått på hål som behövs i dörr/vägg: 25,2 x 32 cm
 • Transportbur Linus Open Rosa

  Transportbur Linus Open Rosa
 • Dörr Till Staywell Modell 300-500

  Dörr Till Staywell Modell 300-500
  Dörr Till Staywell Modell 300-500
 • Transportväska Ryan Svart Liten

  Transportväska Ryan Svart Liten
 • SureFlap kattdörr m microchip id Brun

  SureFlap kattdörr m microchip id Brun
 • Expander Till Swing 3 &amp 5

  Expander Till Swing 3 &amp 5
  Expander Till Swing 3 &: 5
 • Staywell Replacement Flap 300.400,500

  Staywell Replacement Flap 300.400,500
  Reservdelslucka till Staywell kattluckor 300 ,400, 500. Med Staywells kattlucka eller kattdörrar från Petsafe har katten mer frihet & kan komma in i huset även när ingen är hemma! Använd microchipkattlucka om ni har problem få in oönskade katter i hemmet .
 • Transportväska Riva

  Transportväska Riva
 • Dörr till Capri 1 grå

  Dörr till Capri 1 grå
 • Ferplast - Kattdörr - Swing 7 - 4-Vägs - Brun

  Ferplast - Kattdörr - Swing 7 - 4-Vägs - Brun
  Ferplast - Kattdörr - Swing 7 - 4-Vägs - Brun

Placering i fordonet

Om du transporterar din katt i en bur måste du se till att placera den på ett ställe i fordonet där det är skugga. Det är också viktigt att ventilationen är god och att katten är säkrad vid inbromsning. I händelse av olycka ska placeringen vara så att man lätt kan komma åt att rädda djuret.

Transport av kattungar

En kattunge får inte transporteras den första veckan. Naveln ska vara helt läkt innan man får förflytta kattungar i väska eller bur.

Dräktiga katthonor får ej heller transporteras de två närmaste veckorna före födseln och den första veckan efter.

Flyga med katt

Hos flygbolag som tex Norwegian kan man boka plats för sin katt i antingen lastutrymmet eller i kabinen. Vilka regler och villkor som gäller kan vara olika hos olika flygbolag. Priset ligger kring 500 kr oavsett om du låter katten resa med dig i kabinen eller i lasten.

Kraven på transportbur för lastutrymmet är att katten ska kunna stå upprätt, vända sig runt och kunna ligga ner i sin naturliga liggposition. Maximalt tillåtna storlek hos Norwegian är 120x81x84 cm. Dörren till buren ska säkras med band och eventuella hjul under buren måste avlägsnas eller spärras.

När du reser med katten tillsammans med dig i flygkabinen ska kattväskan vara av ett flexibelt och mjukt material. Väskan får vara maximalt 43x31x20 cm och totalvikt tillsammans med katten får inte överstiga 8 kg.

Innefattar resan flygbyte måste man se till att det är minst 1 timme mellan bytena men inte mer än 2 timmar.